Image

Avishai Cohen

Israel

“Veliki kompozitor, I genijalni muzičar.”

Ovako je Chick Corea opisao Avishai Cohen-a, poznatog izraelskog jazz bas gitaristu, kompozitora, I pevača.

Avishai je već sa 9 godina krenuo da se bavi muzikom I to svirajući klavir, dok se u 14. godini prebacio na bas gitaru inspirisan basistom Jaco Pastorius-om. Nakon sviranja u vojnom orkestru, počeo je da izučava kontrabas sa Michael Klinghoffer-om, I 2 godine kasnije se preselio New York, I krenuo da nastupa sa drugim jazz muzičarima. Tada je imao svega 22 godine.

7 godina je proveo nastupajući sa Chick Corea-om I njegovim bendom sve do 2003. kada osniva svoju vlastitu izdavačku kuću - Razdaz Recordz. Na taj način je omogućio sebi slobodu da prati svoj sopstveni muzički put, I da sarađuje sa talentovanim jazz umetnicima.

Avishai Cohen je nastupao I sa priznatim jazz umetnicima kao što su Bobby McFerrin, Roy Hargrove, Herbie Hancock, Kurt Rosenwinkel, Nnenna Freelon i Paquito D'Rivera. Sarađivao je sa Alicom Keys, londonskim I izraelskim filharmonijskim orkestrom.

Muzički svet I mediji su ga opisivali kao jazz vizionara svetskih proporcija, Bass Player magazine ga je svrstao na listu od 100 najuticajnih bas gitarista 20. veka.

Izdao je 16 albuma, od kojih je poslednji za Sony Music iz 2017. pod nazivom “1970” . Sa “1970” Cohen pomalo izmiče svom klasičnom zvuku, podseća nas na muziku 70-ih I u ovom albumu preovladava vokal, i prepoznaje se uticaj pop-a, soul-a, Afrike… Avishai je za ovaj album okupio vrhunsku ekipu muzičara: Tal Kohavi na bubnjevima, Yarl Shapira na violončelu, Jonatan Daskal na klavijaturama, I Karen Malka kao back vocal.

Upravo ovaj album će Avishai zajedno sa svojim bendom predstaviti na Montreux, North Sea, I mnogim drugim jazz festivalima, a po 1. put u Srbiji “1970” će se slušati na Terminal Music & Arts Festivalu.

www.avishaicohen.fr

Image

info@terminalfest.org